Mindfulness

Mindfulness leert je aanwezig te zijn in het moment van nu, door aandacht te schenken aan dingen waar we gewoonlijk niet bij stil staan. Door dit bewuster aanwezig zijn, kun je meer genieten en kun je anders omgaan met moeilijke dingen. Je wordt beter in staat vanuit wijsheid, ontspanning en inzicht te reageren, in plaats van vanuit automatische patronen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld piekeren, angst en stress.

Ik geef de 8-weekse mindfulness training zo’n 4 keer per jaar (MBCT; zie hieronder). Ook kan mindfulness geïntegreerd worden in een individueel (coach) traject.

“Stel je een felrode vogel voor die door een helderblauwe hemel vliegt. Die vogel staat voor de gedachte of emotie die we op dat moment ervaren, en de hemel is de mindfulness die de gedachte of emotie waarneemt. De vogel kan vreemde capriolen uithalen, omlaag duiken of op een tak landen, wat dan ook, maar de hemel is en blijft onverstoorbaar. Wanneer we onszelf vereenzelvigen met de hemel en niet met de vogel, met andere woorden, wanneer onze aandacht gericht is op het gewaarzijn in plaats van op de gedachte of emotie die uit dat gewaarzijn omhoog komt, kunnen we rustig en gecentreerd blijven. Uit “Zelfcompassie”- Kristin Neff.

De 8-weekse training

De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. De groep bestaat uit ca. 10 deelnemers. Tijdens de bijeenkomsten wordt veel geoefend met verschillende mindfulness meditaties. Hiermee wordt je “aandachtsspier” op verschillende manieren getrained en ervaar je wat bij jou past. Ook wordt de theorie achter de mindfulness uitgelegd.

Iedere week krijg je materiaal (audiobestanden met geleide meditaties en werkboek) mee om thuis mee te oefenen. Oefenen betekent iedere dag een langer moment voor jezelf. Een moment waarin je kiest om mindful aanwezig te zijn. Ga er van uit dat je hier tijdens de training drie kwartier tot één uur per dag mee bezig bent.

Data: 

In oktober en november vindt de volgende 8-weekse training plaats.
Maandagavonden van 19.30-22.00
Precieze data volgen nog.

Locatie: Baarsjesweg 202, Amsterdam.

Kosten: € 425,- incl btw en werkmateriaal.
Trainer: Marie Christine Roeleveld, psycholoog, coach en mindfulness trainer.
Aanmelden of informatie: neem contact op met Marie Christine Roeleveld (kopje “over ons” of “aanmeldformulier”).

** Mindfulness retraite in de Oostenrijkse Alpen**

Hou je van buiten zijn, de bergen, heerlijk eten uit de streek, yoga en wil je (leren) mediteren? Dan is deze week iets voor jou! Op deze prachtige plek in de Oostenrijkse Alpen ver weg van alle drukte, word je uitnodigt om helemaal tot jezelf te komen.

Voor meer informatie: http://www.moaalm.com/

 

 

Inspiratie

– Dr. Jon Kabat Zinn- grondlegger van mindfulness:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HmEo6RI4Wvs

– TEDx talk door MD, Ph.D. Judson Brewer:
http://www.youtube.com/watch?v=jE1j5Om7g0U&feature=youtu.be